2017. január 17., kedd

Aszaltszílvàs becsinàltleves gyorsan

Gyorsan összekellett dobnom egy levest,mire a kislànyom hazajön a suliból.
Folyton valami finom levesre vàgyik.
Nàlunk a húsleves a favorit,szinte minden nap azt enne a csibém , de mégsem csinàlhatok àllandó jelleggel azt.

Megnéztem van e minden hozzàvaló itthon, volt némi hiànyossàg de végül is összehoztam az itthon lévő dolgokkal.
Egyik kedvencemet, Nagymamàmtól tanult 
Aszaltszílvàs becsinàltlevesét, amit nagyon szeretek.

Hozzàvalók:

2 evőkanàl olajban megdinszteltem 1 közepes fej vöröshagymàt 
4 db. Sàrgarépàt felszeleteltem 
/lehet hozzà fehèrrèpát is,de az pont nem volt itthon/
9 db. Csírke nyak
/ lehet bàrmilyen aprólèkkal,szàrnnyal is /
Ezeket összepàrolom egy kicsit, míg kezdenek puhulni 
2db. Babérlevelet adtam hozzá 
Felöntöm annyi vízzel amennyit szeretnék készíteni.
Hozzàadtam 1 evőkanàl ecetet 
2 evőkanál cukrot
1 evőkanál sót
1 evőkanál ételízesítőt 
/kell kóstolgatni közben,és ha szükséges még, lehet fűszerezni /

Galuskàt készítettem /1 db.  tojàsból,2 evőkanál lisztből, csipetnyi sót adtam hozzà/, fél puhàra kevertem,pici vizet is lehet hozzàadni ha szükséges. Nekem nem kellett.

Habaràst készítettem ,2 evőkanàl tejfölt 2 evőkanál liszttel elkevertem pici vízzel, a meleg levesből hozzàkevertem,nehogy egyből a levest összeràntsa, fokozatosan hozzàkevergettem a leveshez.
A legvégén 10 szem aszaltszílvàt is felvàgva hozzàadtam a leveshez.

Egy kicsit mikor összeérik,akkor a legfinomabb.

Ilyen lett.



2017. január 6., péntek

Kókuszos csiga

Nagyon finom kókuszos csiga...

Nàlam a kókusz minden formàjàba jöhet , mert nagyon szeretem.


Ma egy nagyon finom sütemènyt kèszítettem,aminek a receptjét nagyon régen kaptam,egyik kedvenc volt kollèganőmtől,Ibolyàtól.
Kívàncsi leszek, milyen hamar fog elfogyni,mert egyszerüen nem lehet neki ellenàllni,de abbahagyni sem, annyira finom.

Hozzàvalók:

40 dkg liszt
25 dkg margarin 
2 dkg élesztő
4 tojàs sàrgája
Csipet só
Kiskanàl cukor
1 dl tej

2 dkg èlesztőt elkeverjük, az előzőleg kiskanàl cukorral elkevert langyos 1 dl tejjel, és meleg helyen kelesztjük tovább.

Ez idő alatt elkészítjük a krémet.

Krèm:

30 dkg kristàly cukor 
4 tojàs fehérje 
15 dkg kókuszreszelèk 
Tojàsok habját felverjük, hozzàadjuk közben a cukrot, majd a kókuszreszelèket.
Tovàbb keverjük,míg minden jól elkeveredik.
A kelt tèsztát 6 felé vesszükk,


Kinyújtjuk,megkenjük a kókuszos krémmel, majd feltekerjük.


Körülbelül,2 cm-es vastagsàgúra szeleteljük,



majd tepsire rakjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kissé pirulósra sütjük.
Körülbelül 15-20 percig.

Jó ètvàgyat kívànok hozzà.